Ik heb een heel pad afgelegd van twijfel over wel of geen kinderen willen, angst om een slechte moeder te zijn, ongewenst zwanger raken, zwangerschap afbreken, een sterke kinderwens ervaren, miskramen krijgen, kinderloos voelen, vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan tot uiteindelijk ‘kindvrij‘ worden.

Over dat pad vol hobbels en kuilen, tranen en troost, en wat kindvrij worden me heeft gebracht, ben ik aan het schrijven. Ik begon met een blog, dat is nu een artikel aan het worden en uiteindelijk schrijf ik nog eens een boek.

Wil je op de hoogte gehouden worden van wat ik schrijf en ga organiseren rond dit thema? Stuur me dan een bericht, dan zal ik je geheel vrijblijvend toevoegen aan mijn e-mail lijst.

Wat is Kindvrij zijn?

Kindvrij zijn is iets, leerde ik van taotrainer Reinoud Eleveld, dat sommige mensen onbewust al zijn, of vrij jong beslissen te worden, omdat ze voelen of weten dat ze geen kinderen willen. Maar het is ook iets dat je kan worden als je ouder bent en toch een kinderwens hebt, een kinderwens hebt gehad, kinderen hebt, kinderloos bent of een kinder-twijfel hebt.

Kindvrij worden betekent, dat je afscheid neemt van je kinderwens, besluit om Kindvrij te worden én je seksualiteit gaat trainen. Want zonder dat is er geen vermogen om Kindvrij te worden. We zijn namelijk overgeleverd aan de sterke kracht van seksuele energie, die oorspronkelijk gericht is op voortplanting.

Omdat we in onze cultuur alleen voortplantingseksualiteit kennen en seksualiteti om van te genieten, zijn er mensen die hun hele leven kinderloos blijven. Ook mensen die al kinderen hebben.

Kinderloos zijn kenmerkt zich door een onvervuld verlangen. Na de overgang kan dat onvervulde gevoel door sudderen omdat we onszelf niet weten te voeden. Dit onvervulde verlangen kan maken dat we bereid zijn om heel ver te gaan. 

Begrijp me niet verkeerd. Ik kan en wil niet oordelen over het volgen van vruchtbaarheidsbehandelingen. Of over het krijgen van kinderen op latere leeftijd. Iedereen mag hierin zijn of haar eigen keuze maken. Ik kan alleen uit mijn eigen ervaring spreken.

Ik worstelde 17 jaar met deze thema’s. Ik had geen idee waar ik aan begon en raakte mezelf volledig kwijt. Ik voelde me geleefd door een onvervuld verlangen waarvan ik niet wist hoe ik mijzelf daaruit kon bevrijden. Kindvrij worden en mijn seksualiteit ‘trainen’ (= seksuele energie transformeren) bleek het antwoord en heeft mijn leven volledig getransformeerd.