Ik heb een intens pad bewandeld: van twijfels over wel of geen kinderen willen, angst om een slechte moeder te zijn, ongewenst zwanger raken, en zwangerschappen afbreken, tot het ervaren van een sterke kinderwens, miskramen, vruchtbaarheidsbehandelingen en me kinderloos voelen. Uiteindelijk vond ik mijn weg naar een ‘Kindvrij’ leven.

Over deze reis vol pieken en dalen, tranen en troost, en wat het Kindvrij worden mij heeft gebracht, schrijf ik blogs, verscheen een artikel in de NRC, en ben ik nu een boek aan het schrijven. Daarnaast organiseer ik vier keer per jaar vrouwencirkels, waar we met een prachtig ritueel stilstaan bij dit thema.

Wil je op de hoogte blijven van mijn schrijfsels en activiteiten rond dit thema? Stuur me een bericht, dan voeg ik je geheel vrijblijvend toe aan mijn nieuwsbrief.

Wat is Kindvrij zijn?

Kindvrij gaat niet over dat je niet van kinderen houdt of niks met ze te maken wilt hebben, het gaat over dat er een keuze is. Dat je weet hoe je jouw levenskracht kunt laten stromen naar dat wat door jou geboren wil worden. En dat kan een kind zijn maar dat hoeft niet.

Dit heeft alles te maken met het verschil tussen voortplantingsseksualiteit en transformatie seksualiteit. Dat laatste kennen we niet in onze cultuur. Daardoor hebben we eigenlijk geen vrije keuze.

Via transformatie seksualiteit kom je in contact met je ware potentie en word je een wijze, levenslustige vrouw met of zonder kinderen.

Sommige mensen zijn onbewust al Kindvrij of beslissen al heel jong om dit te worden, omdat ze voelen of weten dat ze geen kinderen willen. Maar het is dus ook mogelijk om dit te worden als je ouder bent en geen kinderen wilt, toch een kinderwens hebt, een kinderwens hebt gehad, kinderen hebt, kinderloos bent of een kinder-twijfel hebt.

Kindvrij worden betekent, dat je afscheid neemt van je kinderwens, besluit om Kindvrij te worden én je seksualiteit gaat trainen. Want zonder dat is er eigenlijk nauwelijks vermogen om echt helemaal Kindvrij te worden. We zijn dan overgeleverd aan de sterke kracht van seksuele energie, die oorspronkelijk gericht is op voortplanting.

Omdat we in onze cultuur alleen voortplantingsseksualiteit kennen en seksualiteit om van te genieten, zijn er mensen die hun hele leven kinderloos blijven. Ook mensen die al kinderen hebben.

Kinderloos zijn kenmerkt zich door een onvervuld verlangen. Na de overgang kan dat onvervulde gevoel door sudderen omdat we onszelf niet weten te voeden. Dit onvervulde verlangen kan maken dat we bereid zijn om heel ver te gaan. 

Begrijp me niet verkeerd. Ik kan en wil niet oordelen over het volgen van vruchtbaarheidsbehandelingen. Of over het krijgen van kinderen op latere leeftijd. Iedereen mag hierin zijn of haar eigen keuze maken. Ik kan alleen uit eigen ervaring spreken. En ik wens iedereen, die hier op de een of andere manier mee te maken heeft, het gevoel van een vrije en wijze keuze toe.

Ik worstelde 17 jaar met deze thema’s. Ik had geen idee waar ik aan begon en raakte mezelf volledig kwijt. Ik voelde me geleefd door een onvervuld verlangen waarvan ik niet wist hoe ik mijzelf daaruit kon bevrijden. Kindvrij worden en mijn seksualiteit ‘trainen’ (= seksuele energie transformeren) bleek het antwoord en heeft mijn leven volledig getransformeerd.

Ik geloof dat seksuele transformatie ons fijnere, wijzere en meer geïnspireerde mensen maakt. En die hebben we hard nodig. Dat is niet alleen goed voor jezelf, ook voor je dierbaren en voor alle kinderen op deze planeet.

Interviews en blogs: