Veiligheid

Veiligheid. Het woord kwam een paar keer langs afgelopen bijeenkomst. We hebben allemaal behoefte aan veiligheid. En wat is dat dan veilig zijn?

We hebben geen ’natuurlijke’ vijanden meer. Er zitten geen roofdieren om het hoekje op ons te wachten. Toch voelen we ons vaak gestressd en onveilig. En dan is het zo goed als onmogelijk om je te ontspannen, laat staan om in je lichaam waar te nemen wat er leeft. Er is maar een ding dat telt; overleven. Door te vluchten, vechten of bevriezen. Al je energie gaat daar naar toe. 

Ik had onlangs een droom hierover. Ik lag op een kampeermatje in een open veld. Uit de bosrand kwam een woest wild zwijn gerend. Het beest rende over mij heen, bleef even staan en rende toen weer weg. Ik was totaal verstijfd van angst, zo zeer dat ik niet op kon staan en ook geen geluid kon maken. Ik zat in een soort kramp. Vervolgens schrok ik wakker. 

Die zelfde ochtend sprak ik mijn luistermaatje. Eens in de twee weken bellen wij elkaar op om naar elkaar te luisteren. Naar wat er op dat moment leeft.

Ik begon te vertellen. Over de spanning die ik vaak in mijn lijf voel. Dat die spanning er steeds onbewust in sluipt. Dat ik me er meer en meer bewust van word hoe verkrampt ik er dan bij zit. En dat ik me afvraag waarom.

Terwijl ik dat vertelde kwam de droom weer naar boven. En toen kon ik de link leggen. Ik ben bang! Ik voel me niet veilig! Ik ben bang dat er een wild beest te voorschijn komt dat over me heen gaat lopen!

Toen voelde ik verdriet op borrelen. Ik bleef er even bij en daarna werd ik weer kalm. Ik besefte dat dit wilde beest symbool staat voor een diepgewortelde angst. Dat iemand woest op mij af komt, zomaar ineens en boosheid over mij uitstort.

En zo hebben we allemaal onze angsten, onze bagage en onze patronen. Opgeslagen in ons lichaam. 

Hè hè, wat een toestand! Diep zuchten, dat is het begin waarmee je uit de overlevingsstand kan komen. Je ogen zacht maken, bewust om je heen te kijken en luisteren, wat we doen wanneer we de innerlijk glimlach activeren. Zodat je waar kunt nemen of er daadwerkelijk gevaar is.

Is dat er niet? Dan kun je jezelf veilig verklaren. En de veiligheid in jezelf gaan vinden. 

You may also like...